Oldalak

Mira

Mira
Napsugaram

2012. október 30., kedd

Gősi Vali: HALKULÓ HIÁNY, GYAK: ELEVEN KATEDRÁLIS (könyvbemutató)

MEGHÍVÓ

KÖNYVBEMUTATÓRA

2012. NOVEMBER 10. SZOMBAT 10.00
GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ
KISFALUDY TEREM:

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség

ELEVEN KATEDRÁLIS
című, 2012. évi antológiájának bemutatója.

Közreműködnek: Csáky Anna, P. Nagy Gabi, Olasz Valéria, Publik Antal

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség könyvét az alkotók a fának szentelték. A versek, fotók, festmények, kisprózák sajátos értelmezésekben, sokféleképp fordulnak az olvasóhoz, különbözőek, mégis egészet alkotnak, s az üzenet egy: Óvjuk a fát! – Isten lakik benne.

 


Eleven katedrális
( Megjelent a Győri antológia legújabb kötete)

A Győri Antológia Irodalmi és Képzőművészeti Alkotó Közösség (GYAK) legújabb közös könyve, mely 25 állandó alkotó (költők, írók, képzőművészek, fotósok), valamint 5 díjazott pályázó munkáit tartalmazza, Eleven katedrális címmel jelent meg, és a Győri Könyvszalon rendezvényeinek sorában november 10-én a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében „mutatkozik be” olvasóinak.

A cím több jelentést hordoz. Utal a kötet tartalmára, az alkotóközösség benne közölt sokfelé ágazó munkáira, városunk szeretetében gyökeredző szépségteremtő tevékenységére, az általuk tolmácsolt és korunk egyik fájdalmas emberi tevékenysége következtében pusztuló fák megjelenítésére. Óvjuk a fát! – Isten lakik benne – szól az egyik üzenet. A szerzők versekben, festményekben, fotókon – többen közvetlen témaként is, mások rejtettebb, finomabb motívumokkal vagy a címlapon látható mesefával – hívják fel a figyelmet ennek a szépséges tüneménynek a tökéletes voltára, arányos felépítésére, az ég felé fordulására, a sokféle életnek otthont adó szerepére. Eleven katedrális, mint maga az alkotóközösség, ill. az általa létrehozott művészet. A könyv külső-belső megjelentetése is összhangban van a tartalommal. A színes betétek, a jó minőségű lapok, a magas színvonalú nyomdatechnika igényes alkotómunkára vall. Szép, akár egy katedrális.

A kötet, természetesen, nemcsak a fáról szól. Sok mindenről még.  Az antológia szerteágazó, különböző színvonalú alkotások közlésére létrejött műfaj, közössége változatos arculatának tükrözése mellett az egyéni bemutatkozásoknak is teret ad. Olyan, mint egy fészek, ahonnét a legtehetségesebbek kiemelkednek, és önálló utakra lépnek. Az Eleven katedrális szerzői között jó néhányan vannak ilyenek. Folyóiratok, napi- és hetilapok, önálló kötetek megjelentetése, szerzői estek jelzik a tehetséges antológiások nevét. E könyv szerzői  többségükben képzett, tapasztalt, művelt személyiségek, akik tiszteletet érdemelnek alkotómunkájukért s mindazokért az élettapasztalatokért, melyeket műveikben eddig megfogalmaztak

Hogy van-e a Győri antológia könyveinek (Eddig már 13 jelent meg.) – köztük az Eleven katedrálisnak – irodalomtörténeti jelentőségük, a jövő dönti el. Egy biztos: sok száz olvasó várja, hogy az új kötetet kézbe vehesse. A bizonyítványt ők fogják kiállítani.

***

Gősi Vali: Halkuló hiány


MEGHÍVÓ

KÖNYVBEMUTATÓRA

A XII. GYŐRI KÖNYVSZALON XII. rendezvénysorozatának
progjamjaiból:

2012. NOVEMBER 11. VASÁRNAP 12.00
GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ
PÓDIUMSZÍNPAD:

GŐSI VALI

HALKULÓ HIÁNY
című verseskötetének bemutatója. 

Beszélgetőtárs: Harcsás Judit. Közreműködnek: P. Nagy Gabi, Olasz Valéria

A szerző verseiben hangok, álomképek, villanások, gyertyalángok, fájó hajnalok, csillagok, hajnaltündérek, évszakok elevenednek meg, szülők, akik magukban hordozzák a halált, de magukban hordozzák a világmindenség képét is. A fiát elvesztő anya lélekúton jár, újra élni tanul: „megélni örömöt és bánatot, mosolyt és könnyeket, magasságot és mélységeket…”



2 megjegyzés:

Megjegyzés